Click here to add your o

Monografija o 50 godina rada Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore

Povodom obilježavanja jubileja „50 godina Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore: 1970-2020“ nedavno je objavljena MONOGRAFIJA u izdanju Univerziteta Crne Gore, čiji su autori prof. dr Igor Vušanović, prof. dr Mileta Janjić i akademik Vlado Lubarda.

U ovom izdanju je dat osvrt na istoriju Mašinskog fakulteta, pravce njegovog  razvoja, prvog diplomiranog inženjera, prvog magistranda, dekane kroz prethodnih pet decenija, akademsko i neakademsko osoblje Fakulteta, nekadašnje studente-danas uspješne privrednike, kao i dobitnike Zlatne povelje povodom 50 godina postojanja Mašinskog fakulteta.  Predstavljeni su i aktuelni nastavni planovi i programi,  savremeni izazovi i perspektive Mašinskog inženjerstva, naučnoistraživački i stručni rad.

„Pola vijeka postojanja neke institucije svuda u svijetu predstavlja značajan jubilej, a posebno na prostoru kao što je Balkan, koji karakteriše turbulentan život i razvoj u svim sferama života i rada, i sada i u prošlosti. Mašinski fakulteti kao perjanice tehnike i tehničkih disciplina, na svim meridijanima, pokazatelji su tehnološkog napretka društva u kojem egzistiraju, pa ni Crna Gora nije izuzetak“, navodi u uvodnoj riječi dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Igor Vušanović.

U Monografiji su svoje mjesto našli i osnivači naše kompanije, izvršni direktor Dragan Nenadić i Mirko Radulović, Direktor nabavke i tehnike; kao uspješni studenti a danas preduzetnici. Ovo je veliko priznanje i čast za našu kompaniju, koja se velikim dijelom razvijala i na tržištu pozicionirala, kao kompanija koja baštini savremena naučna dostignuća i profesionalan odnos u odnosu sa svojim partnerima, od kojih je jedan i Mašinski fakultet, Univerziteta Crne Gore. Vjerujemo da će u godinama koje su pred nama, ova respektabilna ustanova postići još mnogo dobrih rezultata kojima ćemo se svi ponositi.

Monografija je dostupna OVDJE.